Meny

 

 

 

 

 

 

Vandrande pinnar   

(Carausius morosus)

 

 

Det finns flera olika sorters vandrande pinnar, men den vanliga är en insekt som ursprungligen kommer från Indien.  Det är om den som det här handlar om.

Vandrande pinnar trivs bra i rumstemperatur, men bör inte utsättas för drag. Tänk på att inte heller ställa pinnens hem i direkt solsken, som i ett fönster. De behöver en tillräckligt stor bostad så de kan vandra och klättra runt lite, även när de som vuxna är ca 10 cm stora. De behöver också få plats så de utan problem kan ömsa skinn. Akvariesand i någon mindre storlek eller vermiculit (köper du i plantskola) blir bra bottenmaterial. Behållaren, ”terrariet”, bör vara inrett med några pinnar/grenar att klättra på, förövrigt kan du inreda lite så som du själv tycker: någon fin sten, en barkbit… Tänk på att en vandrande pinne inte är särskilt intelligent så lägg inte in något de kan fastna i eller under. Dessutom behöver naturmaterial sköljas av ganska noga, så att smuts och eventuellt andra insekter inte finns kvar. Du måste se till att terrariet är väl ventilerat (att det kommer in luft) men ändå så tätt att inte pinnen rymmer: ett myggnät är bra. Och glöm inte att då och då göra rent.

Varje dag måste du kontrollera att pinnen har fräsch mat och hur den mår. En daglig dusch med blomspruta i terrariet är också ett måste. Duscha väggarna, grenarna och inredningen. Om det kommer lite på den vandrande pinnen så gör inte det något, men undvik att spruta direkt på den. Det är av dessa vattendroppar pinnen dricker.

En vandrande pinne är vegetarian och äter blad av olika sorter. Mina vandrande pinnar gillar : hallonblad, krusbärs- och vinbärsblad, ekblad, klöverblommor och maskrosblommor. De har också ätit rosblad, grässtrån, maskrosblad, klöver och lite andra blad. På vintern är det ju svårt att få tag i dessa blad så då ger du salladsblad, om du har krukväxten nässelblomma hemma kan de få något blad därifrån, även murgröna. Det måste alltid finnas mat (blad) i terrariet och den får inte vara alltför gammal. Du kan prova själv sådant du tror den kan tycka om. Var noga med att det inte är giftigt! Du ska alltid skölja maten: den kan vara besprutad eller förorenad av t.ex. bilavgaser, det kan även finnas andra insekter och spindlar på bladen.

Vandrande pinnar är mest nattaktiva, på natten kan man ibland höra hur det prasslar och knaprar i deras hem.

Förökning i fångenskap sker genom jungfrufödsel (partenogenes). Det betyder att de lägger obefruktade men livsdugliga ägg, och ur dem kläcks en exakt kopia (klon) av honan! Alla vandrande pinnar i fångenskap är honor. I det vilda finns det även hanar, och om de parar sig blir resultatet både hanar och honor. Under sin uppväxt ömsar pinnen skinn några gånger, det kan alltså ligga något som ser ut som en intorkad vandrade pinne i terrariet. Det är bara naturligt.

Om din vandrande pinne en dag ser ut att vara död, och inte rör på sig, kan du prova att ge den en försiktig dusch med vattensprutan. Har du tur ser du efter en stund hur den börjar röra lite på sina antenner och ben. Då har den pga. vätskebrist varit nära döden (det händer även att en pinne ”spelar död” utan orsak). Du kanske glömde att vattna dagen innan, eller så är temperaturen så hög att vattnet dunstat bort innan den hann dricka ordentligt. När det är varmt väder kan du behöva spruta vatten ett par gånger dagligen.

Tänk på att en vandrande pinne är ömtålig och lätt tappar sina ben. Även en liten insekt som en vandrande pinne är ett litet levande djur, och du måste ta väl hand om den och låta den få ett så bra pinn-liv som möjligt!

 

 

 

 

 

Bilder på mina pinnar

 

(Bilder markerade med * är klickbara. Du kan klicka vanligt, men om du högerklickar och sen väljer "öppna i ny flik" eller "öppna i nytt fönster" så är det bara att stänga när du vill återgå till hemsidan.)

 

 

En vandrande pinne på ett murgröneblad *  

 

 

 

 

 

 

En pinne på glaset.

 

 

 

 

 

Vandrande pinnar klänger runt i en murgröna *

 

 

 

En riktigt liten vandrande pinne-bebis s.k. nymf. I verkligheten är den bara någon centimeter lång!

 

 

 

 

 

 

stenlunda.se © 2011 • Privacy Policy • Terms of Use

www.stenlunda.se

Mina Vandrande Pinnar